Sant Roc de la Barroca
Fotos de Miriam
L'excursió d'avui ens donarà a conèixer les muntanyes que separen la vall d'Amer de la vall de Llémena. Es tracta d'un itinerari variat que ens permetrà contemplar planes, boscos, cingleres, ermites i fins i tot passejar per entorns bucòlics.
Sortirem de la sempre interessant vila d'Amer que presenta, en el centre de la població, una majestuosa plaça porticada, la qual és una de les més grans de Catalunya.
DesprĂ©s de caminar una estona per les boniques i vistoses rodalies d'Amer, arribarem fins a la històrica torre de Rocasalva, tambĂ© coneguda com la Torre de Sant Climent. Se'n tenen notĂcies des de l'any 949. Era aquest un lloc de vigia que tancava la vall d'Amer en tenir contacte visual amb el castell d'Estela, ubicat en una muntanya veĂŻna.
Ha arribat el moment d'endinsar-nos en la muntanya de Sant Roc, també coneguda amb el nom de Grony, utilitzant un corriol que voreja, en tot moment, les cingleres que caracteritzen aquesta peculiar muntanya.
En aquests cingles, l'any 1983, es va començar a investigar si la llegenda de SolutrĂ© era possible que haguĂ©s tingut lloc aquĂ. Existeix la creença, a la localitat francesa de SolutrĂ©, que en un espadat calcari proper a la poblaciĂł es caçava per despenyament. És a dir, s'espantava els animals, fent-los aproximar a les cingleres, on aquests queien per efecte del pĂ nic. Les investigacions van donar els seus fruits en localitzar la balma de la Xemeneia al peu de la cinglera, atès que s'hi van trobar restes sobretot de cavalls, però tambĂ© de cĂ©rvols i d'alguns carnĂvors, que daten de 19.000 anys enrera. En aquella època, molt mĂ©s freda que l'actual, aquestes muntanyes serien molt menys boscoses. La presència d'herbĂvors, en aquest jaciment, confirma que devia ser una zona d'espais oberts amb praderies i potser tambĂ© dĂłna realisme a la llegenda de SolutrĂ©.
Es continua amunt i arribem, desprès de gaudir de l'espectacle que ofereixen diverses mirandes, fins al punt més alt de la muntanya de Sant Roc, on conflueixen tres comarques, el Gironès, la Selva i la Garrotxa.
També aquà és ubicada l'ermita de Sant Roc que és ja esmentada l’any 1447 com a parròquia de la Barroca. Aquests cimals, encinglerats i emboscats d’alzines, presenten imposants panorames damunt la plana del Gironès, Rocacorba i les Guilleries.
Una còmoda caminada per l’altiplà de Sant Roc ens acosta al peu del puig d’Elena, on una curta, però exigent pujada permet arribar fins a l’ermita de la Mare de Déu de Puig d'Elena. Es tracta d’un vell edifici romà nic d’una nau i un absis circular, amb campanar d’espadanya.
Tot aquest sector és força distant de qualsevol dels nuclis urbans de la zona. Tenim testimonis d'antics habitants que descriuen veritables excursions amb pesades cà rregues, per anar a vendre els productes que produïen. El retorn també el feien penosament carregats, però en aquest cas després d'haver adquirit el que els era de menester. En aquest mateix sentit, es manifesta Pep Collelldemont en una guia seva, diu textualment: "Molta gent anava al mercat d'Amer a peu. Encara més d'una persona gran de Sant Esteve o Sant Martà de Llémena ens explicaria el seu viatge a peu per la Barroca cada dimecres, carregat de gallines, conills o ous a l'anada, i d'oli pastes o xocolata a la tornada. Eren quatre hores d'anar i quatre de tornar. Una passejada en aquella època"
A partir d'ara, comença la segona part de la sortida que ens haurà de portar fins a Sant Esteve de Llémena. Poc després, de continuar la marxa, s'arriba fins al coll del Poriol, on podrem gaudir de la presència de la muntanya del Far que tanca un panorama digne de ser immortalitzat pel pinzell d'algun dels grans pintors que ha donat la comarca.
Després de franquejar, el molt proper, collet de la Barroca es comença la davallada cap a Sant Andreu de la Barroca, on enmig d'un paisatge molt bonic ens espera una església del segle XVII.
Cal citar que molts dels indrets visitats avui i tambĂ© d'altres propers, tal com les Encies i Santa BrĂgida, sĂłn citats, en el passat, en alguns dels interrogatoris que van haver de patir certes persones, com Pere Torrent, acusades de practicar la bruixeria. Diu en el seu judici de l'any 1619: "I, altre any, en la parròquia d'Amer, los mateixos dalt anomenats i jo fĂ©rem caure pedra en la mateixa forma, etc. Nos aposentĂ rem alt a les roques de Santa BrĂgida, record-me que Ă©rem en lo mes d'Agost, que feu molt mal als cĂ nems".
Ja només resta, sempre amb la vista de la bonica serralada de Rocacorba, una molt còmoda baixada, la qual ens portarà fins a Sant Esteve de Llémena, ubicada dins de la vall que drena el riu que li dona el nom. És el punt final de l'itinerari. Tant de bo que us hagi agradat.
OBSERVACIONS: